Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Szakcikkek » Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Ahhoz, hogy egy épületet alacsony energiabevitellel tudjunk üzemeltetni télen és nyáron egyaránt arra van szükség, hogy jól szigetelt és légtömör legyen. Amikor azonban egy épület légtömör és jól szigetelt, abban egyrészt nem jön létre természetes légcsere (az emberi szervezet számára szükséges mennyiségű friss levegő, oxigén biztosítása), másrészt a penészesedések elkerülése érdekében az épületszerkezet számára is fontos a levegő megfelelő mozgásának biztosítása. Mindehhez elengedhetetlen valamilyen mesterséges, gépi szellőztetőrendszer létesítése.

Az URSA több, különböző típusú szigetelőanyag gyártásával foglalkozik. Az ásványgyapotok csoportjába tartozó üveggyapot termékekeink optimális hő- és hangszigetelési képességgel bírnak és számos különféle alkalmazási területen teljesítenek kitűnően az épületszigetelések területén.

Az URSA AIR üveggyapot termékcsoportba tartozó, nemzetközi szinten már évtizedek óta elismert speciális termékeinket szakembereink kifejezetten szigetelt légtechnikai rendszermegoldásokhoz fejlesztették ki, melyek mostantól Magyarországon is elérhetők.

Miért az URSA AIR a legjobb választás szigetelt légtechnikai rendszerek építéséhez?

• Az URSA AIR nagy testsűrűségű, merev üveggyapot panelek, melyek mindkét oldalán speciális kasírréteg található. A táblák műszaki tulajdonságai lehetővé teszik a levegő nagysebességű áramlását minimalizált nyomásvesztés és magas fokú hangelnyelés mellett.
• Előnye a hagyományos fém légcsatornákkal szemben, hogy egy ütemben készül a légcsatorna gerinchálózata és annak elengedhetetlen szigetelése.
• Az URSA AIR Zero és URSA AIR Zero A2 termékek egyedülálló hangelnyelő képessége lehetővé teszi a zajterjedés csökkentését a teljes légcsatorna felületén, ebből kifolyólag akusztikai méretezés függvényében a légkondicionáló berendezések által keltett zajhatások minimalizálását maga a szigetelt légcsatorna oldja meg, így elhagyható a külön erre a célra gyártott hangcsillapító dobozok beépítése.
• Kiváló az URSA AIR termékek tűzbiztonsága. A panelek vagy a B-s1,d0 nehezen éghető tűzveszélyességi kategóriába vagy az A2-s1,d0 nem éghető tűzveszélyességi osztályba tartoznak. A termékek mindkét oldalának tűzbiztonsági bevizsgálása Európai Uniós szabványoknak megfelelően történt.
• Az URSA AIR kasírozását úgy alakították ki, hogy optimalizálják a vágási folyamatot és hogy a lapok összeállításakor a peremek is szigetelve legyenek.
• Komoly tárolási és szállítási költség takarítható meg a fém légcsatornákhoz képest az URSA AIR termékek választásával, mivel a panelek lapra szerelten szállíthatók és a helyszínen szerelhetők – míg a fém idomok tárolási és szállítási helyigénye jelentős (nagy térfogatuk miatt esetükben a levegőt is figyelembe kell venni).
• A kész légcsatorna elemek bár könnyűek, mégis önhordó tulajdonsággal rendelkeznek.
• Az URSA AIR termékcsoport feldolgozásának megkönnyítésére speciális kézi vágószerszámok állnak rendelkezésre: az ún. EASY TOOL pengék biztosítják a panelek sokkal precízebb és könnyebb vágását.
• Légtechnikai csatornák építésekor az előszigetelt lapokból minimális hulladék keletkezik.
• A panelek univerzális formák kialakítására alkalmasak. Építhető belőlük az egyenes csatorna idomokon kívül bármilyen szükséges ív, könyök, elágazás, csatlakozás, szűkítés, bővítés, tisztítónyílások is.
• Az URSA AIR panelek nemcsak új építés esetén használhatók, hanem olyan típusú felújításoknál is, ahol már korábban kiépített fém légtechnikai rendszerhez kell csatlakozni. Ilyen esetben egy speciális elem közbeiktatásával tudjuk csatlakoztatni a két eltérő anyagú légcsatorna elemet.
• Az URSA AIR termékek kasírozása minimálisra csökkenti a szennyeződések bejutását a légcsatornába és lehetővé teszi a légcsatorna tisztításának folyamatát is.
• A termék belső felületének antimikrobiális kezelése megakadályozza a baktérium kolóniák növekedését a szerves részecskék lerakódásának gátlásával. Az URSA AIR üveggyapot nem nyújt táptalajt sem gombáknak, sem baktériumoknak, így nem segíti elő azok terjedését sem.
• Az URSA AIR termékeket kiváló hővezetési ellenállás jellemzi: minimum hőveszteség, maximum energiahatékonyság – mindez összhangban az EN 14303 szabvánnyal.

Mitől igazán univerzálisak az URSA AIR üveggyapot termékek?

Az URSA AIR ásványgyapot táblák nemcsak légcsatornák építésére alkalmasak, hanem ipari, gépészeti burkolatok készítéséhez is, valamint különleges akusztikai célokra, például hangelnyelő mennyezeti és falburkolatok építéséhez.

Előfordul, hogy a „hangelnyelés” fogalmát néha összekeverik a „hangszigetelés” fogalmával, ám ez teljesen téves megközelítés. A hangelnyelés, azaz a beeső hangenergiából visszaverődő hang energiájának csillapítása általában rezonáns vagy porózus szerkezetekkel érhető el. A rezonáns szerkezetek jó hatásfokkal igazán csak rezonálás közben működnek, míg a porózus szerkezetek esetében sűrű szálszerkezetű anyaggal (pl. üveggyapottal) növelik a hanghullámok áramlásának súrlódását. Ebből következik, hogy a szálas hőszigetelő anyagok hangelnyelő tulajdonságúak, viszont önmagukban nem „hangszigetelők”, mivel a hangot alapvetően áteresztik. Igaz, hogy a szerkezetek hangszigetelő képessége egyes esetekben növelhető az üregekben elhelyezett hangelnyelő anyagokkal – ám a két dolog nem ugyanaz.

Az URSA AIR termékek egyik első referenciája, az új Bródy Hangstúdió, mely Puha Szabolcs hangmérnök indítványozására, Fürjes Andor akusztikus tervező bevonásával, a Nortec Épületgépész Kft. kivitelezésben valósult meg.

A megrendelő legnagyobb meglepetésére az URSA AIR ásványgyapot panelek felhasználásával egy olyan kitűnő akusztikájú terem került kialakításra, mely dinamikus és egyenletes lehallgatást biztosít – ez pedig a hangmérnöki szakmához szükséges kulcsfontosságú alapkövetelmény. A különböző területekről érkező – az akusztikai szemléletet ebből kifolyólag egyszerre több oldalról is körbejáró – szakemberek több terület hosszú éves tapasztalatát összerakva és egy innovatív terméket felhasználva, megépítettek egy nagyon magas technikai tudással rendelkező hangstúdiót.
A különleges szobát használatba véve kiderült, hogy a stúdió meglévő berendezései számottevően magasabb szintű teljesítményt nyújtanak ebben az új hangelnyelő környezetben, mint korábban más stúdiókban.

A speciális hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkező URSA AIR panelek hazai alkalmazása minél több stúdió és koncertterem létrehozásánál illetve felújításánál elengedhetetlen volna – ebben a sikeres projekt lezárásával mind az akusztikus tervező, mind a megrendelő egyetértett.

A megoldásokról további műszaki információ:
Varga Tamás
alkalmazástechnológus
(20) 972 1266
tamas.varga@uralita.com
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

Kiss Csaba
kereskedelmi igazgató
(20) 343 7189
NORTEC Épületgépész Kft.
www.nortec.hu

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Szakcikkek rovat támogatója a Kivitelezői Társulás

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »