Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Szakcikkek » Szerkezetek hőszigetelése

Pincefödémekről általában

 

Épületeink lakószinti födémszerkezete alatt gyakran nem fűtött tér helyezkedik el, amely az esetek döntő többségében pince, mélygarázs vagy teremgarázs funkciókat kell, hogy kielégítsen. Ezeknek a tereknek a fűtésére általában nincs igény, ám a födémszerkezetet, amely fűtött és fűtetlen teret választ el egymástól, muszáj ellátni megfelelő hőszigeteléssel, mert az épület termikus burkának ez az alsó határoló szerkezete.

Tovább »

Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése 4.

 

Az Ursa beépített tetőterekkel foglalkozó cikksorozatának utolsó részében a régi, meglévő beépített magastetők szigetelésének komplex energetikai felújítását (kívülről való szigetelését) tárgyaljuk.

Tovább »

Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése 3.

 

Tetőterekkel foglalkozó cikksorozatunk harmadik fejezetében a szarufa (vagy vasbeton koporsófödém) felett elhelyezett szigeteléseket tárgyaljuk.

Tovább »

Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése 2.

 

Beépített tetőterekkel foglalkozó cikksorozatunk második részében ezúttal a szarufák között és felett elhelyezett hőszigetelések lehetséges kialakítását tekintjük át.

Tovább »

Beépített tetőterek hő- és hangszigetelése 1.

 

Most induló négy részes cikksorozatunkban a beépített tetőterek lehetséges épületszerkezeti kiakítását tekintjük át. A sorozat első részében a szarufák között és alatt elhelyezett hő- és hangszigetelések beépítését mutatjuk be.

Tovább »

Hőszigetelés belülről? (x)

 

Sok oka van annak, hogy szeretnénk belülről hőszigetelni. Az egyénileg, lakásonként is elvégezhető beavatkozás vonzó, a bekerülési költséget is kisebbnek látjuk az állványozással egybekötött külső oldali hőszigetelésez képest. Sokan tudják, hogy vannak buktatói ennek az eljárásnak, de mi van, ha mégis van jó megoldás?

Tovább »

Beépített tető energetikai viszonyai a hazai szabályozások tükrében (x)

 

Napjainkban egyre gyakrabban kerülnek előtérbe az épületenergetikai minősítések. Minden ilyen minősítés egyik alappillére az adott épületet határoló szerkezetek U-értékének meghatározása.
De milyen számítási metódussal történjen az U-értékek kiszámítása az optimális és valós eredmény érdekében?

Tovább »

Miért jó az üveggyapot a tetőtérbe? (x)

 

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt. Természetesen ezzel egyidőben előtérbe kerültek egyéb fogalmak is, mint a szigetelőanyagok minősége, beépítése, élettartama – és ezek a gondolatok egy meglévő épület esetében, pláne ha az régebben épült, még inkább felerősödve jelenhetnek meg. A régi rossz beidegződések és a nem megfelelő választás azonban téves megítélésekre adhat okot. Ennek köszönhető, hogy az utóbbi időben az egyébként tetőtér beépítéshez kiváló üveggyapotokat igazságtalan kritikák érték.

Tovább »

A régi rossz lakóklímájú tetőterekből újra élhetőt (x)

 

A régebben – 20-30 évvel ezelőtt – készült beépített tetőterek kapcsán sokszor rögtön azok a problémák jutnak eszünkbe, hogy „nyáron elviselhetetlenül meleg van”, télen pedig „hiába fűtünk, hideg van” ill. ezeken túl tapintásra hideg belső falfelületeket, nedvesedést, rosszabb esetben pedig penészedést is észlelhetünk. Ennek hátterében igen komoly hőszigetelés-technikai és páratechnikai hibák sokasága áll.

Tovább »

Vákuumpaneles terasztető szigetelés - BauderVIP TE (x)

 

Tovább »

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »