Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » URSA TERRA - új ásványgyapot termékcsalád a hazai piacon

URSA TERRA - új ásványgyapot termékcsalád a hazai piacon

2015-04-01

Egy új termékcsoport hazai piacra dobásával ünnepli a tavaszt az URSA nemzetközileg elismert szigetelőanyag-gyártó vállalat. Az URSA TERRA ásványgyapot termékcsalád azért fejlesztették, hogy messzemenően kielégítse nemcsak a modern kornak megfelelő építőipari és szigetelési igényeket, de egyben mind energetikai, mind pedig környezetvédelmi-fenntarthatósági szempontból is kiemelkedő teljesítményt nyújtson teljes életciklusa során.

Miért pont „TERRA”, azaz „föld”?

A fejlesztők alapgondolata az életet adó anyaföld volt, mely tiszteletet érdemel és gondoskodik rólunk, a jövő ígéretét nyújtva.

A hőszigetelőanyag gyártás során nagy tapasztalatokkal rendelkező cég új, TERRA márkanévű termékcsaládjába kiváló minőségű, barna színű ásványgyapot táblák tartoznak, melyek teljes mértékben újrahasznosítási szempontokon nyugvó technológiával készülnek – minimum 65%-ban újrahasznosított anyagból -, és a gyártási folyamat tervezése során nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy az igen hosszú életciklus végén a termék legalább 95%-ban újrahasznosítható legyen majd.
A barna URSA ásványgyapotok beépítése tehát az alapvető energiatakarékosságon felül garantál egyfajta környezettudatos választást is, amely egyre több beruházó számára kap kiemelt szerepet a döntésben. A szakemberek külön figyelmet fordítottak arra is, hogy megkönnyítsék a felhasználók számára a nem éghető A1 tűzvédelmi osztályba tartozó URSA TERRA lapok szállítását és tárolását: a termék csomagolása során a táblákat erősen összenyomják – ez nagyban megkönnyíti a későbbi anyagmozgatás során is a kezelhetőséget, illetve a raktározás során az optimális helykihasználással nem kevés költség takarítható meg.

A TERRA termékek „földközeliségükkel” magukban hordozzák az ásványgyapotok minden előnyét. Az épületszerkezetekbe építve vitathatatlanul javítják az életminőséget, gondoljunk akár a tökéletes hangszigetelés adta nyugalomra vagy a jó közérzetet biztosító kiváló hőszigetelési szerepre – nem beszélve a tűzbiztonság nyújtotta előnyökről. A Magyarországon jelenleg forgalomba kerülő 3 új TERRA termék (URSA TERRA PLUS 70P, URSA TERRA 76P, URSA TERRA 78P) mindegyike kitűnő választás akár különféle magastető vagy padlás ill. zárófödém, akár szerelt gipszkarton válaszfalak szigeteléséhez, a TERRA PLUS 70P pedig még átszellőztetett vagy magszigetelt homlokzatokhoz is remekül felhasználható.

Barna komfort a tetőtérben

Beépített tetőtérnél az URSA TERRA ásványgyapot lapok kiválóan alkalmazhatók mindenféle szerkezeti rétegrend kialakításban, legyen az akár szarufa közötti és alatti szigetelőanyag elhelyezés vagy bármely „URSA tető” – úgymint XPS bakos – speciális rétegrend -, azaz szarufa közötti és feletti szigetelőanyag elhelyezés, szarufa vagy vasbeton koporsófödém feletti szigetelőanyag elhelyezés vagy éppen kívülről történő tetőfelújítás. Energetikailag kedvező, ha a teljes szarufa-magasságot kitöltjük ásványgyapot szigeteléssel (nem iktatunk be hőszigetelési légrést), azonban ilyen esetben mindig páraáteresztő tetőfóliát kell beépíteni a tetőfedő anyag alá, és fontos, hogy a fedési átszellőztetett légrést se felejtsük el kialakítani.
A szarufa alatti ásványgyapot hőszigetelés esetében az anyagot fém vagy fa segéd vázszerkezet közé helyezzük el, majd erre a vázra pára- és légzáró fóliát is be kell építeni a felületfolytonosság és légtömörség biztosításával, hogy valóban optimális eredményt érjünk el.

A szarufa közök és a beépítendő szigetelőanyag hővezetési tényezőjének tekintetében a következő táblázatból látható, hogy az adott komplett szerkezet a U=0,25 W/m²K értéket milyen vastagságú URSA TERRA szigetelés elhelyezésével tudja biztosítani (a valós vonalmenti hőhídveszteség tényezők figyelembevételével).

Csendes barna gyapot

Az URSA TERRA szálas szigetelőanyagok hangszigetelési teljesítményét jellemző áramlási ellenállásuk, léghanggátló és hangelnyelő képességük egyaránt úgy lett optimalizálva, hogy velük megteremthessük az épületekben elérhető legjobb akusztikai komfortot.

A barna, kiváló hangelnyelő ásványgyapot lapok mind a szimpla, mind pedig a dupla vázkialakítású szerelt jellegű gipszkarton válaszfal szerkezetekben is kitűnő akusztikai szigetelést biztosítanak. Az installálás során a teljes bordaköz kitöltése javasolt az URSA TERRA ásványgyapot anyaggal. Mivel az anyag magas rugalmasságának köszönhetően tökéletesen befeszül a fém bordavázak közé és maradéktalanul kitölti a rendelkezésre álló teret – hosszú távon fogja biztosítani a megfelelő léghanggátlást.

Az URSA TERRA termékcsalád melletti döntéssel egyszerre valósul meg a hosszú távon komfortos épület, valamint a fenntarthatóság fogalma is. Az ár-érték arányt tekintve is optimális költségű barna ásványgyapot valóra váltja mind a tervezők és kivitelezők épületenergetikai, mind a lakók kényelmes otthonnal kapcsolatos álmait.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »