Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - tovább nőtt az optimizmus

Szigetelések - tovább nőtt az optimizmus

2014-10-15

Immár 20. alkalommal készítette el felmérését a Szigetelésinfo.hu a szigetelési ágazat helyzetéről, kilátásairól. A legutóbbi válaszok alapján tovább emelkedett az optimizmus a szigeteléseket illetően, a jelenlegi helyzetet és a várakozásokat mutató index is soha nem látott magasságba emelkedett.

Idei, harmadik negyedévre vonatkozó kérdőívünkre adott válaszok alapján tovább fokozódott a cégezetők optimizmusa az előző negyedévhez hasonlóan. Igaz ez a jelenlegi helyzet megítélésére és a jövőbeli várakozásokra is, még ha az egyes értékek némileg el is térnek egymástól. Az aktuális állapot emelkedése ugyan minimális, mindössze 1 pont körüli, de így is növekedést jelent a korábbi maximális értékről. A jövőt illetően azonban látványosabb az elmozdulás, a közel 4 pontos emelkedés ezen index tekintetében is elegendő volt arra, hogy minden eddigi értéknél magasabbra emelkedjen ez a mutató, ezzel jelezve a szigetelési területen érdekelt cégvezetők reményteli várakozásait az előttünk álló időszakra vonatkozóan.

Legutóbbi felmérésünkhöz hasonlóan, ezúttal is a szigetelés mint ágazat jövőbeli megítélése emelkedett legnagyobb mértékben, ami azt mutatja, hogy az ágazat szereplői nem csak saját cégük, de versenytársaik tekintetében is növekedést várnak. Mindemellett továbbra is igaz a trend, hogy az indexek saját cégre vonatkozó összetevői magasabbak az általánosan adott pontszámoknál.

A 2014 szeptemberi szigetelési hangulati index értéke +3,7 pont, ami 1,2 pontos javulást jelent az előző negyedévhez képest. Szinte minden összetevő azonos mértékben, 1,5 pont körül emelkedett, ami alól csak az építőipar általános megítélése jelent kivételt, ez az index 1 pont alatti mértékben nőtt.

2014.09. hangulat index összetevői

A következő egy év várakozásait mutató index az előző negyedévi szerény változáshoz képest ezúttal jelentősen, 4 pont körül emelkedett, tovább folytatva a másfél éve kezdődött növekedést. Ahogy fentebb is jeleztük a legnagyobb mértékben a szigetelési ágazat megítélése emelkedett. A majdnem 6 pontos emelkedéssel a teljes ágazat megítélése szinte elérte az eddig kimagasló saját cégek várakozásaira adott értéket. Az összetevők közül ezúttal az építőipar összesített megítélése emelkedett még számottevő, 4 pontot meghaladó mértékben.

A 2014 szeptemberi szigetelési bizalmi index értéke +6,1 pont, ami 3,8 pontos emelkedést mutat az előző értékhez képest. Ehhez hasonló mértékű optimizmust legutóbb 2010 IV. negyedévében tapasztaltunk, az akkori 5,8 pontos szinttel, ahonnan aztán akkoriban hosszan tartó süllyedés következett.

2014.09. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2014. II. negyedév
2014. I. negyedév
2013. IV. negyedév
2013. III. negyedév
2013. II. negyedév
2013. I. negyedév
2012. IV. negyedév
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

A felmérésekben eddig válaszoló cégek:
Aqua Stop Concrete
Ataktik
Austrotherm
Bachl
Bau-Haus
DRY-Z
G & B Elastomer Trade
Győri Group
Iparifesték
Isoprof
Knauf Insulation
Masterplast
Mediátor Partner
Remmers
Renolit
Sika
Tegola
Ursa

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »