Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - szinte nincs változás

Szigetelések - szinte nincs változás

2014-02-25

A 2013-as év zárásakor szinte alig látható változás a szigetelési ágazat értékelésében az előző negyedévhez képest. A Szigetelésinfo.hu 17. alkalommal elvégzett negyedéves felmérése szerint a jelenlegi állapot megítélése enyhén romlott, míg a következő egy év egy valamelyest jobbnak ígérkezik.

A 2013 IV. negyedévére vonatkozó felmérésünk válaszai alapján egyelőre megállni, de legalábbis lassulni látszik az utóbbi időszakban megfigyelhető emelkedő trend. Az adatokból látható, hogy a jelenlegi helyzetet értékelő válaszok némileg csökkentek, a jövőbeli várakozások – elsősorban az építőipar általános helyzetére vonatkozóan – pedig enyhén, néhány pontot emelkedtek.

Az egyes összetevők tekintetében látható, hogy a jelenlegi helyzet borúsabb értékeit főként a az egyes cégek saját helyzetének változása húzta vissza. Ez a mozgás enyhébb mértékben ugyan, de megfigyelhető a következő esztendőre vonatkozóan is, ám ezt az építőipar megítélésének javulása ellensúlyozni tudta.

A 2013 decemberi szigetelési hangulati index értéke -2,8 pont, ami minimális, 1,3 pontos csökkenést mutat a szeptemberi állapothoz képest, ami még így is az egyik legmagasabb értéket jelenti a felmérés történetében. Az indexek összetevői közül a három általánosabb kérdés 1 pont körüli mértékben változott, gyakorlatilag stagnált és ahogy említettük, a saját cég helyzetének megítélése csökkent kimutatható mértékben, 3,8 ponttal.

A viszonyleg enyhe szinten beragadt várakozásokat azonban árnyalja egyik válaszadónk borúlűtűsa, aki szerint “az állam által gerjesztett minősíthetetlenül rossz szerződéses feltételek és fiztési fegyelem” illetve a nyomott árak jellemzik továbbra is a piacot és konkrét elképzelések ismeretének hiányában továbbra sem lehet látni, hogy mit hoz az új év.

2013.12. hangulat index összetevői

A 2014-es évre vonatkozó várakozások összeségében szintén csak minimális elmozdulást mutatnak. Kis érdekesség, hogy az előző negyedévi különbség a jelenlegi állapot és a várakozások között a 0,1 pontos értékről 3,1 pontra nőtt, ahogy megszokhattuk, a jövőbeli optimizmust mutatva.

A 2014-re vonatkozó várakozásokat mutató 2013 decemberi szigetelési bizalmi index értéke 0,3 pont. Az idei évre vonatkozóan érzékelhető elmozdulást az építőipar általános helyzetének értékelése mutatja (+5,7 pont), ami így az egyik legmagasabb pontszámot érte el a felmérések történetében.

2013.12. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2013. III. negyedév
2013. II. negyedév
2013. I. negyedév
2012. IV. negyedév
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »