Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - nagy hangulatjavulás

Szigetelések - nagy hangulatjavulás

2015-05-12

22. alkalommal készült el a Szigetelésinfo.hu felmérése a szigetelési ágazat helyzetéről, kilátásairól. A 2015 első negyedévében ismét folytatódott a 2012 közepén kezdődő trend és minden eddiginél magasabb szintre értek a hangulati és bizalmi mutatók.


Az előző negyedévi kis visszaesés után nagyot ugrottak a szigetelési hangulat és bizalmi indexek. Az indexek 10 pont körüli ugrása szinte példa nélküli a felmérések több, mint 5 éves történetében, ennél nagyobb emelkedés csak egyszer fordult elő 2013 II. negyedévében. A hangulati index rekord magasságba emelkedése mellett a következő évbe vetett bizalom is jóval meghaladja az eddig látott legmagasabb szintet.

Az egyes indexek összetevői közül különböző mértékben, de mindegyik emelkedett, 4-14 pont közötti értékekkel. A legkisebb elmozdulás az ország megítélésében volt tapasztalható, de még így is elmondható, hogy ez az összetevő is elérte eddigi legmagasabb szintjét.

A 2015 márciusi szigetelési hangulati index értéke +12,6 pont, ami 11,5 pontos ugrást jelent az előző negyedévhez képest. Az összetevők közül az építőipar megítélése emelkedett a éegnagyobb mértékben (+14,1 pont), de a szigetelési ágazat és a saját cégek értékelése is 13 pont körüli nagyságrendben nőtt.

2015.03. hangulat index összetevői

Az előttünk álló egy év megítélése is az eddigi legmagasabb szintre emelkedett, de a szokásástól eltérően ezúttal a hangulati indexnél hajszálnyival alacsonyabb szinten állapodott meg, aminek oka, hogy minden egyes összetevő a hangulati indexeknél alacsonyabb mértékben (6-12 pont) emelkedett.

A következő egy év várakozásait mutató index az előző negyedévi 4 pont körüli eséssel szemben most 10 pontot meghaladóan emelkedett. Az összetevők közül érdemes kiemelni, hogy az ország megítélése emelkedett legkisebb mértékben (+6 pont), míg az összes többi részpontszám 10 pontot meghaladó mértékben nőtt..

A 2015 márciusi szigetelési bizalmi index értéke +12,4 pont, ami 10,6 pontos emelkedést jelent az előző értékhez képest. Kiemelendő, hogy a részindexek közül legalacsonyabb értéken az ország általános megítélése bizalom áll, 9,2 pontos szinten.

2015.03. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2014. IV. negyedév
2014. III. negyedév
2014. II. negyedév
2014. I. negyedév
2013. IV. negyedév
2013. III. negyedév
2013. II. negyedév
2013. I. negyedév
2012. IV. negyedév
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

A felmérésekben eddig válaszoló cégek:
Aqua Stop Concrete
Ataktik
Austrotherm
Bachl
Bau-Haus
DRY-Z
G & B Elastomer Trade
Győri Group
Iparifesték
Isoprof
Knauf Insulation
Masterplast
Mediátor Partner
Remmers
Renolit
Sika
Tegola
Ursa


« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »