Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - megtorpanás az emelkedésben

Szigetelések - megtorpanás az emelkedésben

2013-04-15

Az elmúlt negyedévekben tapasztalható lassú emelkedés után ismét visszaesett az építőipar szigetelési ágazatában tevékenykedők optimizmusa. A Szigetelésinfo.hu 14. alkalommal végztt negyedéves felmérésének hangulati és bizalmi indexei is az egy évvel ezelőtt látott szintekre estek vissza.

Két negyedév emelkedése tűnt el az idei első felmérés eredményei alapján. A korábbi negyedévek bíztató adatai után reménykedve vártuk az idei első felmérést. A kapott válaszok alapján korai még az építőipar fellendülésére számítani. Kérdés, hogy a továbbiakban ténylegesen megtörik az emelkedő trend és ismét lefelé indulunk vagy csak átmeneti elbizonytalanodás tapasztalható a szigetelésekkel foglalkozó cégek körében.

A válaszok alapján elmondható, hogy minden területen csökkenés látható, a felmérés minden összetevőjének értéke csökkent. A legnagyobb zuhanást az országra és az építőiparra részindexek szenvedétk el, ezzel ezek az értékek visszakerültek a -20 pont körüli szintekre, ami a -50-től +50-ig terjedő skálán erősen negatív szintnek számít. Továbbra is igaz, hogy a szigetelési ágazatot némileg optimistábban ítélik meg a válaszadók és – némi kincstári optimizmussal – a végvezetők saját cégük következő egy évének megítélése tekintetében a legbizakodóbbak.

A 2013 márciusi szigetelési hangulati index értéke -16,9 pont, ami 5,7 pontos csökkenést jelent tavaly decemberi felmérésünkhöz képest. Az ország aktuális helyzetének értékelése -22,5 pontra esett, ami közel egy éves mélypontnak számít, de érdekesség, hogy ezúttal a saját cég értékelésében is viszonylag nagy negatív irányú elmozdulás látszik. A -7,4 pontos csökkenéssel ez a mutató -10,6 pontra esett, ami a legrosszabb érték a felmérés történetében(!).

2013.03. hangulat index összetevői

A következő egy évre vonatkozó válaszokban is az egyik legnagyobb arányú visszaesés figyelhető meg az eddig végzett felmérésekben. A 8,7 pontos zuhanás a 3. legmagasabb érték az eddigi elmozdulások közül. Külön kiemelendő, hogy a cégvezetők saját cégük értékelése tekintetében is visszavettek korábbi optimizmusukból, a -6,4 pontnál eddig mindössze egyszer, 2012 2. negyedévében fordult elő rosszabb érték.

A következő egy évre vonatkozó várakozásokat mutató 2013 márciusi szigetelési bizalmi index értéke -15,1 pont, ami összességében 8,7 pontos esést jelent múlt év decemberéhez képest és hajszálra megegyezik a tavaly márciusi adattal.

2013.03. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2012. IV. negyedév
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »