Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - kis megtorpanás

Szigetelések - kis megtorpanás

2015-08-15

23. alkalommal készült el a Szigetelésinfo.hu felmérése a szigetelési ágazat helyzetéről, kilátásairól. 2015 második negyedévében kis megtorpanást, néhány pontos csökkenést láthatunk az előző negyedév kiugró emelkedése után.


A márciusi hatalmas emelkedés után az év második negyedévében nem tudtak tovább emelkedni a Szigetelésinfo ágazati indexei és néhány pontos csökkenéssel zárták a júniust. Ezzel a kis csökkenéssel azonban egyelőre nem tört meg a közel 3 éves emelkedő trend, bár kérdéses, hogy a jövőben tud-e majd emelkedni a 2015 első félévében látható rekord magas szintekről. Ebben a 3 hónapban is megfigyelhető, hogy minimálisra csökkent (1 ponton belüli) a különbség a jelenlegi és a jövőbeli értékek közötti különbség.

Az egyes indexek összetevői közül egy kivételével mindegyik csökkent, ám a csökkenés mértéke egyik esetben sem haladta meg az 5 pontot. A legnagyobb elmozdulás a szigetelési ágazat jelenlegi helyzetének ill. a saját cégek jövőbeli helyzetének megítélésében látható, -4,3 ill. -3,7 pontos értékekkel.

A 2015 júniusi szigetelési hangulati index értéke +10,7 pont, ami 1,9 pontos csökkenést jelent jelent az előző negyedévhez képest. Az összetevők közül szinte mindegyiknél látható mindenkori maximumán vagy annak közelében tartózkodik.

2015.06. hangulat index összetevői

A következő egy évre vonatkozó várakozások a hangulati indexhez hasonlóan kb. 2 pont körüli mértékben süllyedtek, ám ennek az indexnek az összetevői kivétel nélkül (kis mértékben) csökkentek. Ez a csökkenés egyik esetben sem volt 4 pontnál nagyobb

A válaszokból kiderül, hogy cégvezetők a szigetelési ágazatot még mindig némileg jobb színben látják, mint a teljes építőipart és a saját cégük megítélésében még optimistábbak.

A 2015 júniusi szigetelési bizalmi index értéke +10,1 pont, ami 2,3 pontos süllyedést jelent az előző negyedévhez képest. Kiemelendő, hogy a részindexek közül legalacsonyabb értéken az ország általános megítélése és az építőipar áll, mindegyik 8,8 pontos szinten.

2015.06. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2015. I. negyedév
2014. IV. negyedév
2014. III. negyedév
2014. II. negyedév
2014. I. negyedév
2013. IV. negyedév
2013. III. negyedév
2013. II. negyedév
2013. I. negyedév
2012. IV. negyedév
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

A felmérésekben eddig válaszoló cégek:
Aqua Stop Concrete
Ataktik
Austrotherm
Bachl
Bau-Haus
DRY-Z
G & B Elastomer Trade
Győri Group
Iparifesték
Isoprof
Knauf Insulation
Masterplast
Mediátor Partner
Remmers
Renolit
Sika
Tegola
Ursa


« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »