Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - kis javulás az ágazat megítélésében

Szigetelések - kis javulás az ágazat megítélésében

2012-10-14

Nem nőtt tovább a pesszimizmus a szigetelési ágazat szereplői körében. A Szigetelésinfo.hu által készített felmérés szerint – melyet immár 12. alkalommal készített a szigeteléssel foglalkozó gyártók, forgalmazók és kivitelezők körében – egyelőre nem folytatódott az elmúlt másfél évre jellemző lejtmenet és pici javulás látszik a következő 1 év várakozásaiban is az előző negyedévi felméréshez képest.

2012 III. negyedévében némi megálló látszik a másfél éve tartó csökkenő trendben, mind a jelenlegi állapotot jellemző hangulati indexet, mind a következő év várakozásait mutató bizalmi indexet óvatos emelkedés jellemzi az előző negyedévekhez képest. Kérdés, hogy ez a kis emelkedés egy trendforduló kezdete tud-e lenni vagy csak átmeneti megállót jelent a hosszú ideje csökkenést mutató folyamatokban.

Általánosságban elmondható, hogy az indexek minden összetevője némi javulást jelez, a legnagyobb elmozdulás az ország és az építőipar megítélésében tapasztalható, de továbbra is igaz, hogy továbbra is ezek az összetevők kapták a legrosszabb pontszámokat. A szigetelések és saját cégük értékelésekor inkább stagnálás közeli értékelést adtak a cégvezetők.

Egyik kivitelezésben dolgozó válaszadónk szerint továbbra is égető probléma a fizetési fegyelem szinte teljes hiánya illetve hogy egy-egy munka kapcsán a tényleges munkát elvégző vállalkozásokig a kifizetett összeg nem megfelelő aránya jut el, ha eljut egyáltalán. Több cégvezető válaszaiból is kitűnik, hogy csak a jövőbe vetett örök hitük táplálja optimizmusukat, azt gazdasági folyamatokkal, reális várakozásokkal nem igazán tudják alátámasztani. Gyártói szemszögből továbbra is nagy problémának tartják a hőszigetelési követelmények változatlan szinten tartását, amivel “messze az Uniós szintek mögött kullogunk”. Megjegyezték, hogy amíg ezen követelmények betartását sem ellenőrzik megfelelően, addig csak a “gyártók szélmalomharca növelheti a szigetelések mennyiségét és minőségét”.

A 2012 szeptemberi szigetelési hangulati index értéke -15,3 pont, ami 4,2 pontos emelkedést jelent előző felmérésünkhöz képest. A kis emelkedés ellenére is -15 pont alatt tartózkodó mutató továbbra is az egész építőipar és ágazat nehéz helyzetét mutatja. Az egyes cégek szempontjából kifejezetten elkeserítő, hogy a válaszok között több -30 körüli, sőt -50 (!) pontos érték is szerepel. Nem változott az a korábban is megfigyelt tendencia, hogy az értékelések során a cégvezetők többsége némileg jobbnak értékelte saját cégének állapotát és helyzetét a piac egészéhez, többi szereplőjéhez képest.

2012.09. hangulat index összetevői

Az előttünk álló egy évre vonatkozó értékelések is óvatos javulást mutatnak, bár ez az index is még jócskán a negatív tartományban tartózkodik, tehát meglehetős pesszimizmusról árulkodik. Sajnos itt is megfigyelhetők kiugróan negatív értékek, amelyek az egyes cégek tekintetében a helyzet súlyosságát mutatják.
Érdekes mutató a hangulati és a bizalmi indexek különbsége, amely már nagyjából egy éve 3 pont alatti értéket mutat, jól tükrözve a az előttünk álló időszak bizonytalanságát.

A következő egy évre vonatkozó várakozásokat mutató 2012 szeptemberi szigetelési bizalmi index értéke -12,8 pont, ami összességében 5 pontos emelkedést jelent 2012 júniusához képest.

2012.09. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »