Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - ismét javult a szigetelési ágazat hangulata

Szigetelések - ismét javult a szigetelési ágazat hangulata

2013-01-29

A megelőző negyedévhez képest ismét kis mértékben – nagyjából a korábbi negyedévben tapasztalt ütemben – javult a szigetelési ágazat megítélése mind a jelenlegi állapot, mind az előttünk álló esztendő tekintetében. A Szigetelésinfo.hu által immár 13. alkalommal elkészített felmérés szerint több, mint egy éves mélyrepülés után a 2011. III. negyedévi szint közelébe kapaszkodtak vissza az indexek.

A múlt év negyedik negyedévére vonatkozó felmérés szerint folytatódik a szigetelési ágazatra jellemző pesszimizmus óvatos csökkenése. Bizakodásról ugyan még nem beszélhetünk az indexek egyik összetevőjének értékelése során sem, de a borúlátás enyhülése mindenképpen tükröződik a mélypontokat jelentő 2012 II. negyedévi adatokhoz képest. Nagy kérdés, hogy az elmúlt fél évben tapasztalható lassú, de második negyedéve folyamatos javulás minek köszönhető, hiszen a havonta megjelenő építőipari statisztikák látszólag nem indokolják a javuló hangulatot és csökkenő bizonytalanságot a jövőt illetően.

Összességében elmondható, hogy az indexek mindegyik összetevője 4-5 pont körüli javulást mutat a 100 pontos skálán, ami alól egyik szélsőségként az ország jelenlegi állapotának megítélésének mindössze 0,9 pontos változása jelent kivételt valamint érdekesnek mondható az építőipar következő egy évének megítélésében bekövetkező 11,6 pontos javulás. Saját cégének értékelésevel kapcsolatban továbbra is elmondható, hogy a válaszadó cégvezetők az általánosnál jobbnak látják saját helyzetüket, a várakozások tekintetében az átlag alulról ugyan, de már majdnem érinti a nulla szintet.

A 2012 decemberi szigetelési hangulati index értéke -11,1 pont, ami – az előző negyedévi javulással azonos – 4,2 pontos emelkedést jelent előző felmérésünkhöz képest. A mutató értékét leginkább az ország és az építőipar helyzetének megítélése húzza le. Nem változott az a korábban is megfigyelt tendencia, hogy az értékelések során a cégvezetők többsége némileg jobbnak értékelte saját cégének állapotát és helyzetét a piac egészéhez, többi szereplőjéhez képest, tendenciájában elmondható, hogy ezen szegmensekben egy kisebb negatív értékekkel is találkozhatunk.

2012.12. hangulat index összetevői

Az előttünk álló egy évre vonatkozó értékelések is óvatos javulást mutatnak, az összesített mutató ugyan lassan közelít a -50/+50-es skálán a középéréket jelentő nullához, de még mindig a negatív tartományban tartózkodik, tehát összességében az idei évre is még a pesszimizmus az irányadó.

A hangulati és bizalmi indexek különbsége az elmúlt egy évre jellemző 3 pontról 5 pont közelébe emelkedett ugyan, de ez még mindig nem tekinthető a túlságosan nagy bizakodásnak az előttünk álló esztendőre nézve.

A következő egy évre vonatkozó várakozásokat mutató 2012 decemberi szigetelési bizalmi index értéke -6,4 pont, ami összességében 6,3 pontos emelkedést jelent 2012 szeptemberéhez képest.

2012.12. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »