Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - ismét egy kis javulás

Szigetelések - ismét egy kis javulás

2014-07-28

Idei második felmérésünk alapján ismét apró elmozdulás látszik a szigetelési ágazatban. A Szigetelésinfo.hu 19. felmérése alapján elmondható, hogy immár 2 éve tart az ágazat szereplőinek negyedévről-negyedévre javuló hangulatát mutató trend.

A 2014-es esztendő második felmérése szerint továbbra sem tört meg az a 2 éve tartó trend, mely a hangulati és a bizalmi indexnél is tapasztalható, ám az továbbra is megfigyelhető, hogy a javulás az utóbbi egy évben már csak minimális, azaz 1-3 pont az egymást követő felmérések között. Érdekesség, hogy a felmérések történetében először fordul elő, hogy az aktuális állapotot mutató hangulati index magasabb értéket mutat a következő egy évet mutató bizalmi indexnél, bár megjegyzendő, hogy a különbség minimális, mindössze 0,1 pont. Kérdés, hogy a következő negyedévi felmérés visszatükrözi-e majd az alacsonyabb bizalmi index romló hangulatát.

A legutóbbi felmérésünk alapján elmondható, hogy a szigetelés mint ágazat megítélése javult legnagyobb mértékben az előző negyedévhez képest akár a jelenlegi, akár a jövőbeli mutatókat nézzük. Emellett továbbra is megmaradt az a szokás, hogy a cégvezetők saját cégüket ítélik meg legkedvezőbben az összes jellemző közül.

A 2014 júniusi szigetelési hangulati index értéke +2,5 pont, ami 3,5 pontos javulást jelent az előző negyedévhez képest. A legnagyobb elmozdulás a szigetelési ágazat megítélésében következett be. Ezen összetevő érdemi, azaz több, mint 6 pontos ugrása nagy szerepet játszott abban, hogy a hangulati index a felmérések történetében először pozitív tartományba kerüljön a 2,5 pontos értékkel.

2014.06. hangulat index összetevői

A cégek következő egy éves várakozásait bemutató index ugyan még mindig emelkedik, ám megfigyelhető, hogy az emelkedés negyedévről-negyedévre csökkenő ütemben történik, immár az 1 pontot sem éri el. Az alindexek közül a szigetelési ágazat és a saját cégek mutatnak némi emelkedést, de az ország és az építőipar állapotát mutató számok – legalábbis átmenetileg -, de már csökkenő értékeket mutatnak. Igaz a változás itt sem látványos, mindössze -1 pont körüli.

A 2014 júniusi szigetelési bizalmi index értéke +2,4 pont, ami 0,9 pontos emelkedést mutat az előző értékhez képest. Ezzel már 5. egymást követő negyedévben mutat emelkedést az index, de még így sem éri el a 2010 második felében látott magasságokat.

2014.06. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2014. I. negyedév
2013. IV. negyedév
2013. III. negyedév
2013. II. negyedév
2013. I. negyedév
2012. IV. negyedév
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »