Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - enyhe megtorpanás az emelkedésben

Szigetelések - enyhe megtorpanás az emelkedésben

2015-02-10

Immár 21. alkalommal készítette el felmérését a Szigetelésinfo.hu a szigetelési ágazat helyzetéről, kilátásairól. A 2014 utolsó negyedévét értékelő válaszok alapján elmondható, hogy ismét kis visszaesés látszik a folyamatokban és nagyjából az év eleji szintekhez tértek vissza a mutatók.


A 2014 utolsó kérdőívére adott válaszok alapján kis visszaesés látszik a szigetelési hangulat és bizalmi indexekben. Az előző negyedévi mutatók rekordmagasságot jeleztek, ilyen szintekről talán nem is meglepő egy kis korrekció. Érdekes látni, hogy a jelenlegi állapot és a jövő megítélése csaknem azonos, a két érték közötti különbség 1 pontnál kevesebb. További érdekesség még, hogy az elmúlt egy évre visszatekintve elmondható, hogy mindkét mutató a 0-5 pont közötti, viszonylag szűk sávban ingadozott, kis emelkedésekkel és csökkenésekkel.

A felmérések történetében szinte példa nélküli, hogy az indexek összetevői közül a szigetelés mint ágazat és a saját cégek értékelése esett legnagyobbat, míg az ország általános helyzetének értékelése inkább stagnálás közeli vagy enyhe emelkedést mutatott. Ennek ellenére is megmaradt azonban az eddig megszokott elolszlás, összességében még így is a saját cégek értéklése kapta a legmagasabb pontszámokat.

A 2014 decemberi szigetelési hangulati index értéke +1,1 pont, ami 2,6 pontos visszaesést mutat az előző negyedévhez képest. Az összetevők közül az ország állapotának általános megítélése némileg emelkedett, míg a többi érték 3-5 ponttal csökkent.

2014.12. hangulat index összetevői

A következő egy év várakozásait mutató index az előző negyedévi 4 pont körüli emelkedéssel szinte azonos mértékben esett, így szinte azonos szinten áll, mint az év eslő két negyedévében. Az összetevők közül érdemes kiemelni a szigetelési ágazat saját megítélését, ami viszonlyag nagy mértékben, 8,5 ponttal zuhant az őszi értékhez képest. Emellett a saját vég és az építőipar csökkenése is érdemi, 5 pontot meghaladó mértékű.

A 2014 decemberi szigetelési bizalmi index értéke +1,8 pont, ami 4,3 pontos esést jelent az előző értékhez képest. Bár a mutató értéke a nulla környékén ingadozik, azért még mindig a pozitív tartományban található, ami talán még mindig a halvány optimizmus jele.

2014.12. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2014. III. negyedév
2014. II. negyedév
2014. I. negyedév
2013. IV. negyedév
2013. III. negyedév
2013. II. negyedév
2013. I. negyedév
2012. IV. negyedév
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

A felmérésekben eddig válaszoló cégek:
Aqua Stop Concrete
Ataktik
Austrotherm
Bachl
Bau-Haus
DRY-Z
G & B Elastomer Trade
Győri Group
Iparifesték
Isoprof
Knauf Insulation
Masterplast
Mediátor Partner
Remmers
Renolit
Sika
Tegola
Ursa


« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »