Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - egy kicsit megint jobb...

Szigetelések - egy kicsit megint jobb...

2013-10-25

Csökkenő mértékben ugyan, de tovább emelkedett a szigetelésben érdekelt piaci szereplők szerint az ágazat megítélése. A Szigetelésinfo.hu 16. alkalommal elvégzett negyedéves felmérése szerint a következő egy év megítélésében egyelőre nem volt érdemi elmozdulás az előző felméréshez képest, ez a mutató is az enyhén negatív tartományban tartózkodik.

Legfrissebb felmérésünk adatai szerint tovább folytatódik a szigetelési ágazat aktuális állapotának és jövőbeli várakozásainak 2012. III. negyedéve óta tartó javulása. Az érintett cégek vezetőinek pesszimizmusa ugyan tovább olvadt, de összességében még mindig enyhén negatív tartományban van mind a jelenlegi helyzetet, mind a jövőbeli várakozásokat bemutató index.

Az egyes indexek összetevőit áttekintve látható, hogy az enyhe emelkedésben elsősorban az általános megítélés óvatos javulása játszotta a fő szerepet a jelenlegi helyzet megítélésében, a saját céget jellemző mutató szinte alig változott. A következő egy év várakozásait tekintve összességében alig történt változás az elmúlt három hónapban.

A 2013 szeptemberi szigetelési hangulati index értéke -1,5 pont, ami 3,1 pontos emelkedést jelent a megelőző negyedévhez képest. Ez az érték a felmérések kezdete, azaz 2009. decembere óta és gyakorlatilag megyezik a 2010 IV. negyedévében jelzett -1,6 ponttal. Az index összetevőit viszgálva látható, hogy az ország, az építőipar és a szigetelési ágazat értékelése 3-4 ponttal javult, míg a saját cég helyzetének megítélése alig változott (+0,6 pont).

2013.09. hangulat index összetevői

Az előttünk álló egy évre vonatkoz várakozásaik tekintetében a cégvezetők várakozásai alig változtak a korábbiakhoz képest. Az index 0,3 pontos emelkedése szinte stagnálásást jelez, az egyes összetevőkhöz hasonlóan. Érdekesség, hogy tovább csökkent a jelenlegi helyzet és a várakozások értéke közötti különbség és a legkisebbre olvadt (0,1 pont) a Szigetelésinfo.hu által készített felmérések történetében.

A következő egy évre vonatkozó várakozásokat mutató 2013 szeptemberi szigetelési bizalmi index értéke -1,4 pont. Az egyes összetevők értékeinek elemzéséből kiderül, hogy az ország és a saját cég jövőjének megítélése enyhén nőtt, míg az építőipar általános helyzetének értékelése picit romlott.

2013.09. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2013. II. negyedév
2013. I. negyedév
2012. IV. negyedév
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »