Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Szigetelések - csökkenőben a pesszimizmus

Szigetelések - csökkenőben a pesszimizmus

2013-07-25

Az előző negyedév átmeneti visszaesése után nagyott csökkent a szigetelési ágazatban tapasztalható pesszimizmus. A Szigetelésinfo.hu immár 15. alkalommal elvégzett felmérése szerint ugyan még mindig a negatív tartományban vannak az indexek, de értékük 2 éve nem látott szintekre kapaszkodott.

A téli hónapok visszaesése után a tavasz enyhülést hozott a szigetelési ágazat megítélésében is. A gyártók, forgalmazók és kivitelezők válaszai arra engednek következtetni, hogy az elmúlt negyedévekben tapasztalható borúlátás némileg enyhült és a cégvezetők kevésbé ítélik meg negatívnak az ágazat illetve saját cégük helyzetét és jövőbeli kilátásait.

Áltanálosságban elmondható, hogy az indexek szinte minden összetevője jelentős mértékben emelkedett a korábbi mélypontokról, ám még többségük még mindig a pesszimizmust mutató negatív tartományban tartózkodik. Előző felmérésünkben bizonytalanságunknak adtunk hangot a korábban óvatosan megindult emelkedést illetően, a mostani válaszok alapján azonban arra lehet következtetni, hogy a válaszadók az építőiparban, ezen belül a szigetelési ágazatban látnak reményt a helyzet normalizálódására, bár az indexek értékei még most is enyhén negatív értékeket mutatnak.

A 2013 júniusi szigetelési hangulati index értéke -4,6 pont, ami jelentős, 12,2 pontos emelkedést jelent a megelőző negyedévhez képest. Ennél magasabb értékre a felmérések kezdete (2009. dec.) óta mindössze kétszer – 2010. IV. és 2011. III. negyedévében – volt példa. Az index összetevői közül az ország – mint üzleti környezet – általános megítélése és a válaszadók saját cégének megítélése emelkedett leginkább, míg a szigetelési ágazat értékelése viszonlyag kisebb mértékben emelkedett (+6,9 pont). Mint mindig, most is megfigyelhető, hogy a cégvezetők saját társaságuk megítélése tekintetében a legderűlátóbbak.

2013.06. hangulat index összetevői

Az előttünk álló egy évre vonatkozó várakozásaik tekintetében a szigetelésben érintett vállalkozások megítélése még nagyobbat, 13,5 pontot emelkedett. Ekkora javulásra még nem volt példa a felmérések történetében. A legnagyobb mértékű emelkedést ezen index tekintetében az ország és az építőipar általános megítélése mutatja, de másik két komponens is 10 pontot meghaladó mértékben nőtt.

A következő egy évre vonatkozó várakozásokat mutató 2013 júniusi szigetelési bizalmi index értéke -1,7 pont, ami a válaszadók szinte eltűnő borúlátását és éledező optimizmusát mutatja, ugyanakkor megjegyzendő, hogy a válaszok között továbbra is találunk nem egy, jócskán negatív értéket is.

2013.06. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2013. I. negyedév
2012. IV. negyedév
2012. III. negyedév
2012. II. negyedév
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »