Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Soha nem látott pesszimizmus a szigetelési ágazatban

Soha nem látott pesszimizmus a szigetelési ágazatban

2012-07-10

Eddig nem látott borús képet mutat a szigetelési ágazat szereplői körében elvégzett felmérés. A Szigetelésinfo.hu 11. alkalommal elkészített felmérése szerint az elmúlt negyedév értékelései minden eddigi értéket alulmúltak. Az ágazatban tevékenykedő gyártók, forgalmazók és kivitelezők a következő évre sem várnak javulást.

2012 II. negyedévében az elmúlt negyedév kis megállója újabb mélypontokra ért hangulati és a bizalmi index értéke is, utóbbi a -50/+50-es skálán mért -17,8-as értékével soha nem látott mélypontra süllyedt, ami nem jelent túl sok jót az előttünk álló egy évre vonatkozóan. A legenyhébb visszajelzések a gyártóktól érkeztek, bár ebben a szegmensben is akadt egészen borúlátó piaci szereplő is.

Az ország és általánosságban az építőipar megítélése kapta ezúttal is a legrosszabb értékelést, míg a szigetelések és a saját cég megítélése általában egy kicsit szebb képet mutatott.

Egyik kivitelező válaszadónk szerint nagy probléma, hogy a kivitelezésre kiírt megnyert pályázati munkákat végül nem mindig azok végzik, akik a pályázatot nyerték, találkoztak olyan esettel, mikor addig írnak ki újabb és újabb pályázatot, míg a kívánt vállalkozó nem nyer. De előfordult már olyan is, hogy a megnyert munka kezdésekor ismeretlen vállalkozók jelentek meg a munka felmérése céljából.
További problémaként említik válaszadóink, hogy “az építőipart nem a gazdasági és társadalmi súlyának megfelelően kezelték az elmúlt 20 évben és ma sem,gazdátlan, nincs igazi vezetése és nincs valódi érdekképviselete. Társadalmi és anyagi presztizse a legalacsonyabbak közé tartozik, aminek következtében elveszti a maradék szakembereit és ezzel teret és piacot nyit a külföldi érdelkeltségü cégeknek.” Ahogy írják, nehezen érthető, hogy az állam miért tűri el (vagy éppen miért ő az egyik élenjáró abban), hogy az építőiparban dolgozó cégeket banknak tekintsék, a munkák elszámolásánál gátlástalanul visszaélve a jelenlegi helyzettel, a tisztességes munkát végző cégeket is megalázzák azzal, hogy a már elvégzett munkákat késve vagy egyáltalán nem fizetik ki minden reálisan végrehejtható következmény nélkül.
“Az ilyen negatív hangulat kialakulásában mindenképpen szerepet játszik a beruházások drasztikus visszaesése” – véli egyik gyártói válaszadónk. “Sajnos ezek újraindulásához szükséges idő igénye miatt minimum 2-3 év múlva lehet bármilyen érdemi elmozdulás a pozitív irányba. A szigetelőipar a felújítások és az emelkedő energiaárak miatt még a szerencsésebb ágazatoknak mondhatja magát, de az általános fogyasztói bizalom csökkenése, a finanszírozások visszaesése, a finanszírozók bizalmi hiteltelensége nagyon komoly gondot jelent.
További óriási gond a hőszigetelési előírások építési kontrolljának rendkívül alacsony szintje, az Unió átlagától messze elmaradó műszaki megvalósítások építhetősége és használatba vehetése, valamint az Uniós energetikai irányelvek valamilyen felsőbb érdekből eredő folyamatos elodázása.”

A 2012 júniusi szigetelési hangulati index értéke -19,5 pont, ami 2,5 pontos visszaesés a márciusi értékhez képest. Ekkora negatív értékre már volt példa korábban, 2010 elején, de akkor még a válaszadók bíztak a leendő kormány gazdaságot élénkítő intézkedéseiben. Jelen felmérésünkre is igaz, hogy az indexek értékeit a az ország és az építőiparra adott negatív értékek húzzák le, míg a szigetelési ágazatot és a saját cégüket továbbra is némileg felülpontozták a válaszadók.

2012.06. hangulat index összetevői

Sajnos elmondható, hogy a következő évre vonatkozó várakozások tovább romlottak az eddig sem túl fényes korábbi számokhoz képest és ahogy korábban írtuk, nem is nagyon látszik a fordulat.
Az egyes cégekre vonatkozóan különösen aggasztó, hogy a saját cégük megítélése esett legnagyobb mértékben, ami tükrözi, hogy a legfontosabb cél sokuk számára továbbra is a túlélés, a vállalkozás fenntartása.

A következő egy évre vonatkozó várakozásokat mutató 2012 júniusi szigetelési bizalmi index értéke -17,8 pont, ami összességében 2,7 pontos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest.

2012.06. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2012. I. negyedév
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

BIZTOSÍTSA ÖN IS OTTHONÁT, VÁLLALKOZÁSÁT, MUNKÁJÁT A SZIGETELÉSINFO.HU PARTNEREKÉNT ÉS ISMERJE MEG KEDVEZMÉNYES AJÁNLATAINKAT!

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »