Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Olvadóban az optimizmus

Olvadóban az optimizmus

2011-04-02

A Szigetelésinfo.hu 6. alkalommal készítette el felmérését a szigetelésben érdekelt cégek körében. A friss adatokból kiderül, hogy az ágazat szereplői körében ismét egyre borúsabban látják mind az építőipar, mind a szigetelések helyzetét.

A március második felében beérkezett válaszok alapján elmondható, hogy az előző év végén tapasztalható mérsékelt optimizmust ismét felváltotta a borúlátás, az értékelésekből kiderül, hogy a jelen és a jövő tekintetében is nagyjából a megelőző negyedévi állapotok tértek vissza.
Általánosan elmondható, hogy az ágazat szinte valamennyi szereplője meglehetősen aggasztónak tartja az építőipar általános helyzetét, ezen belül talán a szigetelések helyzete van még némileg jobb helyzetben, köszönhetően az energiatudatos felújítások, az utólagos hőszigetelések terjedésének. További bizakodásra okot adó tényező, hogy a tavasz beköszöntével ismét elkezdődhetnek a külső munkák, amelyek némi lökést adhatnak a piacnak. Ezzel együtt több cégvezetőtől is érkeztek olyan válaszok, melyekben utolsó érvként a “talán innen már nincs lejjebb” köszön vissza. Égető és általános problémaként emelték ki a felújításokhoz kapcsolódó, energiahatékonyságot növelő pályázati lehetőségek hiányát is, ami komoly érvágást jelent az ágazat szereplői számára. Nem segít az építőipar talpra állásában a lakáshitelezés nagymértékű visszaesése sem, ami az építkezők fokozott kockázatkerülésének következménye. Az emelkedő törlesztőrészletek, a hektikusan változó devizaárfolyamok, a bizonytalan munkalehetőségek mind a fokozott óvatosság és az elhalasztott beruházások, a kivárás irányába tereli a hitelfelvételen gondolkodó beruházókat.

A 2011 I. negyedévi adatok szerint az ország gazdasági helyzetének értékelése gyakorlatilag az előző félévi szinten áll (-6,9 pont). Viszonylag kicsi, 3 pontos visszaesés tapasztalható a szigetelési ágazat megítélésében (-3,8 pont), míg az építőipar és a saját cég értékei is 10 pont körüli visszaesést szenvedtek el a 2010 év végi adatokhoz képest (-17,5 ill. -2,1 pont).

A 2011 márciusi szigetelési hangulati index értéke így -7,6 pont, ami összességében 6 pontos csökkenést jelent az előző negyedévi másfél éves csúcsponthoz képest.

2011.03. hangulat index összetevői

Az eddigi felmérésekhez hasonlóan most is látható, hogy a jövőt mindig optimistábban látják a válaszadók, a következő 12 hónapra vonatkozó várakozásra vonatkozóan csak az építőipar általános megítélése került a negatív tartományba, bár a visszaesés a korábbi értékekhez képest az ország általános helyzetén kívül minden szegmensben jól látható. A szigetelési ágazatra vonatkozó 3,8 pontos érték már inkább csak stagnálást jelent, mint látványos fejlődést, ám még ez is jobb, mint a 7 ponttal -4,9 pontra eső általános építőipari várakozás. A jövőt tekintve nem túl bíztató, hogy saját cégének megítélésében 8,3 pontos csökkenés tapasztalható a cégvezetők körében, ami ebben a negyedévben 3,3 pontos értéket jelent.

A következő 12 hónap várakozásait mutató 2011 márciusi szigetelési bizalmi index értéke +1,6 pont, ami összességében 4,2 pontos csökkenést jelent.

2011.03. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »