Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Nő a derűlátás a szigetelésben érdekelt cégeknél

Nő a derűlátás a szigetelésben érdekelt cégeknél

2011-01-25

A Szigetelésinfo.hu szokásos negyedévi felmérése keretében kérdezte a szigetelési ágazat szereplőit. A 2010. decemberi értékek alapján végre látható mértékben a pozitív tartományba emelkedett a bizalmi index.

A 2010 decemberi ill. a szabadságok miatt 2011 január első heteiben adott válaszok alapján elmondható, hogy szinte minden értékelési jategóriában javult a cégek megítélése mind a jelen helyzetre vonatkozóan, mind a 2011-es kilátásokat tekintve. A változás mértéke eltérő a 2-3 pontos emelkedéstől a 16 pont megugrásig. Középértéknek talán az országos gazdasági helyzet megítélésének változása tekinthető, ám a 7,9 pontos emelkedés ellenére ez a szegmens még mindig a negatív tartományban található (-7,1 pont). A legnagyobb ugrás a hazai építőipar általános megítélésben mutatkozott, ám a 16,3 pontos emekedéssel is maradt az index a negatív tartományban (-6,4 pont). A szigetelési ágazat 9,7 pontos javulással -0,7-re értékre adódott. A hangulati index tekintetében ismét csak a saját cég megítélésénél találkozhatunk pozitív értékkel, az érték 4 ponttal +7,9-re emelkedett 2010 decemberében.

A 2010 decemberi szigetelési hangulati index értéke így -1,6 pont, ami összességében 9,5 pontos növekedést jelent és a legmagasabb érték a felmérések történetében.

2010.12. hangulat index összetevői

A cégvezetők – válaszaik alapján – összességében az előző negyedévhez képest optimistábban ítélik meg várakozásaikat, bár érkeztek válaszok, melyek inkább az elmúlt időszak ébredező derűlátásának múlásáról tanúskodtak. Az ország és az építőipar általános megítélése a jövőt illetően is javult, 4,2 ill. 9,4 pontos emelkedéssel mindkét érték nulla fölött tartózkodik (+4,3 ill. 2,1 pont). A szigetelési ágazat és a saját cég tekintetében a pont körüli elmozdulásokkal inkább csak stagnálásról beszélhetünk. A szigetelési ágazat jövőbeli értéke +5,1 pont, míg a saját cég +11,6 pontja a legmagasabb a felmérésre adott válaszok közül.

A következő 12 hónap várakozásait mutató 2010 decemberi szigetelési bizalmi index értéke +5,8 pont, ami 3,6 ponttal magasabb a 2010 szeptemberi adatnál.

2010.12. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »