Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Nincs javulás a szigetelési ágazat területén

Nincs javulás a szigetelési ágazat területén

2012-05-02

A 10. alkalommal elkészített, 2012 I. negyedévi felmérés szerint a szigetelések területén működő gyártók, forgalmazók, kivitelezők továbbra is katasztrofálisan látják jelenlegi és jövőbeli helyzetüket, az általuk adott válaszok alapján egyelőre nem látszanak a kilábalásra utaló jelek az építőipar egész területén sem.

A 2012 I. negyedévéről készített felmérés nem mutat érdemi eltérést az előző negyedévhez képest. Mind a jelenlegi helyzetet, mind a jövőbeli kilátásokat hasonlóan ítélik meg a szigetelési piac szereplői. Az elmúlt 3 hónapban is fennmaradt az a kép, hogy a jövőt illetően sem lettek bizakodóbbak a válaszadók. A leginkább borúlátóbbak a felmérésben résztvevő csoportok közül a kivitelezők, az ő értékelésükben szerepel a legtöbb -50-es, ami az adható legrosszabb pontszám egy-egy területre vonatkozóan. A szigetelőanyag gyártók helyzete sem sokkal rózsásabb (lásd. az elmúlt időszakban bezárt gyár, felvásárlások, kivonulás a magyar piacról… stb.). Többségük ugyan a termékeik iránti keresletre kevésbé panaszkodik, inkább a nyomott árak és az ebből következő minimális elérhető nyereség az, ami aggasztja őket.
Néhány tendencia most sem változott, a különböző területek közül ismét az ország és az építőipar kapta a legalacsonyabb pontszámokat illetve hogy továbbra sem találunk olyan szegmenst, ahol pozitív értékeket találhatnánk. A kapott számok és a legutóbbi építőiparra vonatkozó KSH statisztikák alapján továbbra is túlélés látszik a legfontosabb feladatnak, legyen szó gyártóról, forgalmazóról vagy kivitelezőről.

Az I. negyedévi válaszok alapján összességében elmondható, hogy egyik értékelési részterületen sem mutatkozott jelentős változás az előző értékekhez képest, mindenütt inkább csak a korábbi alacsony szinten ragadt stagnálás jelei mutatkoztak.

A 2012 márciusi szigetelési hangulati index értéke -17,0 pont, ami minimális, 0,8 pontos emelkedés az előző negyedévhez képest. Az előző negyedévi összeálítás kérdésére, miszerint tükrözödőik-e majd az akkori pesszimista jövőkép a következő negyedévek akutális állapotában egyelőre sajnos igennel tudunk válaszolni.

2012.03. hangulat index összetevői

Továbbra is aggasztó jel az ágazat szereplői számára, hogy a jövőt illetően sem látszik érdemi optimizmus, minden érték a negatív tartományban maradt. Az egyetlen apró elmozdulás talán a válaszadók saját cégének következő egy évre vonatkozó várakozásaiban látható, a 4,7 pontos emelkedés az előző felméréshez képest az egyetlen kis pozitív elem az első negyedévben.

A következő egy évre évre vonatkozó várakozásokat mutató 2012 márciusi szigetelési bizalmi index értéke -15,1 pont, ami összességében 1,5 pontos, minimális emelkedést jelent az előző negyedévhez képest.

2012.03. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2011. IV. negyedév
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

BIZTOSÍTSA ÖN IS OTTHONÁT, VÁLLALKOZÁSÁT, MUNKÁJÁT A SZIGETELÉSINFO.HU PARTNEREKÉNT ÉS ISMERJE MEG KEDVEZMÉNYES AJÁNLATAINKAT!

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »