Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Nemsokára kicsit jobb lesz...

Nemsokára kicsit jobb lesz...

2011-07-07

Elkészült a Szigetelésinfo.hu 7. felmérése a szigetelési ágazat értékeléséről. Az adatok tanúsága szerint a tavaszi visszaesés után némileg kezd visszatérni a optimizmus a jövőt illetően, bár a júniusi emelkedéssel is inkább csak a nulla szint közeli, stagnálást jelentő szintekre emelkedtek az indexek.

A 2011 júniusában készült felmérés szerint a tavaszi visszaesés után a valamelyest emelkedő indexek alapján feléledt a remény, hogy folytatódik a hangulat javulása és nem törik meg a múlt év első felétől elindult egyre növekvő optimizmust mutató trend. Az összképet árnyalja, hogy nem egységes a piaci szereplők megítélése, az egyes válaszok igen nagy eltéréseket mutatnak a -50-es abszolút mélyponttól a +30-as legoptimistább értékig. Általános tendencia, hogy az ország és a szigetelések helyzetének átlagoshoz közeli értékelése mellett az építőipar helyzetét értékelték messze a legrosszabbra a válaszadók, míg a saját cégük tekintetében a piachoz képest majd mindenki optimistább jövőképről számolt be. Továbbra is nagy probléma a kintlévőségek behajtása, az elvégzett munkák ki nem fizetése és a bizonytalan jövőkép.

A II. negyedévi adatok szerint az ország gazdasági helyzetének értékelése viszonylag nagyot ugrott és 6,9 pontos emelkedéssel pontosan nullán áll. Majdnem ekkora ugrást mutat a vállalatvezetők értékelése a saját cégük tekintetében, ez az érték 6 pontos emelkedés után +3,9 ponton áll. Az építőipar általános helyzete és a szigetelési ágazat nem mutatott érdemi elmozdulást ezek az indexek -15 ponton ill. -4,6 ponton állnak.

A 2011 júniusi szigetelési hangulati index értéke így -3,9 pont, ami összességében 3,6 pontos növekedést jelent az elmúlt félévi visszaesés után.

2011.06. hangulat index összetevői

Továbbra is elmondható, hogy általában a cégek mindig optimistábban tekintenek a jövőbe, mint az aktuális helyzetüket látják. Különösen szembetűnő ez a különbség az építőipar általános helyzetének megítélésében, ahol 14 pontos különbség mutatkozik a jelenlegi és a jövőbeli érték között. A következő 12 hónap tekintetében így már csak az építőipar -1,1 pontos szintje mutat negatív értéket, a további szegmensek már többé-kevésbé optimistább képet mutatnak, bár még mindig viszonylag közel a nullához. A legpozitívabb a jövőt illetően is a saját cég értékelése, ami az átlagos +11,8 pontjával (8,6 pont emelkedéssel) a legmagasabb érték a negyedév számai közül.

A következő 12 hónap várakozásait mutató 2011 júniusi szigetelési bizalmi index értéke +4,7 pont, ami összességében 3,1 pontos növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

2011.06. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »