Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Eltűnőben a remény - hatalmas esésben a szigetelési ágazat

Eltűnőben a remény - hatalmas esésben a szigetelési ágazat

2011-10-03

A Szigetelésinfo.hu 2011 szeptemberi felmérése szerint hatalmasat zuhant a szigetelési ágazat jelenét és jövőjét bemutató index. Az immár 8. alkalommal elkészített felmérés szerint az építőiparon belül már az eddig kitörési pontnak látszó szigetelési ágazat is komoly problémákkal küzd.

A 2011 harmadik negyedévéről készített felmérés elsöpörte az előző, nyári felmérésben némileg érzékelhető bizakodó jeleket. Úgy tűnik, hogy az elmúlt év végén tapasztalható optimizmust az év elején csökkenő trend váltotta fel, amiből csak átmenetileg lógott ki a nyári, picit jobb adat. A mostani adatok szerint a jelenlegi megítélés és a jövő évi kilátások is tovább romlottak. Különösen elkeserítő, hogy a következő 12 hónap tekintetében másfél év elteltével ismét negatívba váltott a mutató, ezen belül a szigetelési ágazatra vonatkozó index sohanem látott mélypontra zuhant. Mindebben talán szerepe lehet az egyre romló általános gazdasági helyzetnek, az augusztusban szinte komolytalan módon és összeggel kiírt épületenergetikai pályázat lezajlásának és az országosan visszaeső beruházási ütemnek.
Az indexeken belül a korábbiakhoz hasonlóan az építőipar megítélése esett a legmélyebbre, ám a legnagyobb zuhanást az ország általános értékelése szenvedte el, a jövőre nézve a felmérések készítésének kezdete óta még soha nem járt ilyen mélységben.

A III. negyedévi adatok szerint a több, mint 16 pontos eséssel az ország általános megítélése tehát egyértelműen a negatív irányba mozdult el, ami rányomta bélyegét minden más értékelési szempontra is. A majdnem 11 pontos zuhanás az építőipar jelenlegi megítélésében is viszonylag markánsnak mondható. A legkisebb esést a saját cég megítélése szenvedte el, amely kategória közel 4 pontos eséssel így éppen nullán áll.

A 2011 szeptemberi szigetelési hangulati index értéke így -11,7 pont, ami összességében 7,8 pontos csökkenés az elmúlt negyedévi adathoz képest. Ez az érték nagyjából megegyezik az egy évvel ezelőttivel, ám akkor ez egy emelkedő időszak kezdetét jelentette, míg most egy csökkenő trend talán nem is utolsó eleme.

2011.09. hangulat index összetevői

Jelen felmérésben is megmutatkozik a korábbi negyedévekben is látható óvatosan optimista előretekintés. Szinte minden válaszadó pici javulást vár minden tekintetben a jelenlegi helyzethez képest. Ez a bizakodás azonban egyre kisebb mértékű, ebben a negyedévben már arra sem volt elég, hogy a bizalmi indexet a pozitív tartományban tartsa. A 15,7 pontot eső országos megítésés -15,7 pontos értéke negatív rekordot jelent, de a 7,9 pontot eső szigetelési ágazat jövőjére vonatkozó értékelés sem volt még soha ilyen alacsonyan (-4,7 pont) továbbá az építőipar jövőjének esése is rekord mértékű (9,4 pont).

A következő 12 hónap várakozásait mutató 2011 szeptemberi szigetelési bizalmi index értéke -5,2 pont, ami összességében 9,8 pontos zuhanást jelent az előző negyedévhez képest, ami nem jelent túl sok jót az előttünk álló hónapokra nézve.

2011.09. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

BIZTOSÍTSA ÖN IS OTTHONÁT, VÁLLALKOZÁSÁT, MUNKÁJÁT A SZIGETELÉSINFO.HU PARTNEREKÉNT ÉS ISMERJE MEG KEDVEZMÉNYES AJÁNLATAINKAT!

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »