Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » Borús jelen és nem túl bíztató jövőkép a szigetelések területén

Borús jelen és nem túl bíztató jövőkép a szigetelések területén

2010-04-02

Immár második alkalommal készült el a Szigetelésinfo.hu felmérése a szigetelésekről, a szigetelési ágazat helyzetéről. A 2010 március második felében elvégzett felmérés a decemberi értékekhez képest csökkenést mutat mind a jelenlegi helyzet, mind a következő egy évre várható jövő megítélésében.

A mostani válaszok alapján az ország (-23,3 pont) és az építőipar (-31,1 pont) általános megítélése néhány százalékkal kedvezőbb, ám ezt jócskán lerontja a szigetelési ágazat (-15,6 pont) és különösen a saját cég (-8,1 pont) jelenlegi helyzetének a romlása. A három hónappal korábbi felmérés értékei -28,3; -33,3; -10,0 és +10,0 pont voltak, látható, hogy a válaszadók saját cégének megítélése 18 pontot esett. A 2010 márciusi szigetelési hangulati index értéke így -19,5 pont, ami összességében 4,9 pontos csökkenést jelent.

2010.03. hangulat index összetevői

Az előttünk álló egy év megítélésében is jelentősnek mondható elmozdulás mutatkozik, a bizalmi index minden szegmensében alacsonyabb értékű válaszok érkeztek a decemberi felméréshez képest. A legnagyobb csökkenés itt is a szigetelési ágazat (-3,1 pont; majdnem 15 pontos csökkenés) és a saját cég várható jövőjének értékelésében tapasztalható (+1,7 pont; 16,7 pont csökkenés). Látható, hogy a felmérés egyetlen pozitív értéke a saját cégük következő egy évének értékelésekor adódott, bár a cégek optimizmusa jelentősen csökkent ezen a téren is. A következő 12 hónap várakozásait mutató 2010 márciusi szigetelési bizalmi index értéke -7,1 pont, ami 10,4 ponttal marad el a 2009 decemberi adattól.

2010.03. bizalmi index összetevői

Megjegyzendő, hogy a hosszabb távú folyamatokról a további felmérések adnak majd átfogóbb és pontosabb képet, a jelenlegi nagy eltérések a válaszoló cégek egyre gyarapodó számából és eltérő helyzetértékelésükből is adódhatnak.

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

Új téma indítása a Fórum-ban.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »