Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » A jövőt illetően már látható némi optimizmus

A jövőt illetően már látható némi optimizmus

2010-10-01

2010 szeptember második felében immár a negyedik felmérésének keretében kérdezte a Szigetelésinfo.hu a szigetelési ágazat szereplőit. Az előző felméréshez hasonlóan ismét kis javulás tapasztalható mind a jelenlegi, mind az előttünk álló egy év megítélését illetően, sőt a jövőt illetően már pozitív a mutató.

A legutóbbi válaszok alapján elmondható, hogy az ország gazdasági helyzetének megítélése némileg romlott (-3,3 pont), míg az építőipar általános megítélése viszonlyag mélyen, -23 pont környékén stagnált. A szöveges válaszokból kiderül, hogy a pénzügyi nehézségek (csődök, felszámolások, körbetartozás) mellett a korrupció és a sok helyen tapasztalható szakmai felkészületlenség is jellemzi az építőipart. A szigetelési ágazat megítélése kis mértékű, közel 3 pontos javulást mutat, amiben minden bizonnyal szerepe van az ebben az időszakban növekvő méreteket öltő felújítási munkáknak, de a még mindig negatív érték mutatja az itt is tapasztalható fizetési problémákat is. A hangulati index tekintetében egyedül a saját cég megítélésénél találkozhatunk pozitív értékkel. A 3,8 pontos érték több, mint 12 %-os növekedést jelent a 2010 nyári adatokhhoz képest.

A 2010 szeptemberi szigetelési hangulati index értéke így -11,1 pont, ami összességében 3,2 pontos növekedést jelent és a legmagasabb érték a felmérések tavalyi kezdete óta.

2010.09. hangulat index összetevői

Az egyre gyarapodó válaszok a cégvezetők részéről a következő 1 évre vonatkozóan is optimistábbak az eddig felmérésekhez képest. Tendenciákat tekintve a 3 hónappal ezelőtti válaszokhoz képest éppen ellentétes változások láthatók. Míg akkor az ország és az építőipar általános megítélése javult nagy mértékben, most ezek az értékek gyakorlatilag stagnáltak, miközben a szigetelések és a saját cég jövője tekintetében javultak nagy mértékben a mutatók (+5,4 ill. +11,5 pont). Az ország és az építőipar területén alapvető váltzásokat nem várnak a vállalkozások, inkább a saját környezetükben, vállalati átalakulásaikban és a válság kapcsán meghozott intézkedéseik termőre fordulását várják a következő 1 évtől. Ebben a tekintetben figyelemre méltó a +13,2 pontos érték, ami azonban még mindig alatta marad a 2009. decemberi várakozásoknak.

A következő 12 hónap várakozásait mutató 2010 szeptemberi szigetelési bizalmi index értéke +2,2 pont, ami 3,8 ponttal magasabb a 2010 júniusi adatnál.

2010.09. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »