Regisztráljon hírlevelünkre!

Navigáció

HirdetésSzigetelésinfo.hu » Cikkek » 2012: cél a túlélés - tovább zuhan a szigetelési ágazat

2012: cél a túlélés - tovább zuhan a szigetelési ágazat

2012-01-12

A Szigetelésinfo.hu 2011 decemberi felmérése szerint tovább folytatódik a szigetelési ágazat mélyrepülése. A szigetelések területén működő gyártók, forgalmazók, kivitelezők válaszaiból 9. alkalommal összeállított felmérés szerint még soha nem látták ennyire borúsan a jövőjüket az érintett cégek.

A 2011 negyedik negyedévéről készített felmérés óriási zuhanást mutat mind a jelent, mind a jövőt illetően. Újdonság a korábbi felmérésekhez képest, hogy az aktuális helyzet és a jövőbeli várakozások között minimálisra csökkent a különbség. Az eddigi válaszok általában tükröztek némi bizakodást a jövőt illetően, a mostani értékelések alapján szinte minden válaszadó pesszimistábban tekint a következő 1 évére, mint eddig bármikor. Előző elemzésünkben elkeserítőnek neveztük, hogy a jövő értékelése negatívba fordult, ám a mostani számok a kilátások további romlásáról árulkodnak.
Az indexeken belül a ismét az ország és az építőipar kapta a legrosszabb pontszámokat, majd minden összetevő egyöntetű, 8-10 pont körüli zuhanásával párhuzamosan. 2011 végére elértük, hogy már nincs olyan szegmens, ahol nem negatív számokat, kilátásokat láthatunk…

A IV. negyedévre vonatkozó válaszok alapján a legnagyobb esést az építőipar és a szigetelési ágazat jövőbeli értékelése szenvedte el, a maga 12 pontot is meghaladó esésével. A jelenlegi helyzetre vonatkozó számokban nagy tere már nincs a nagyobb eséseknek, hisz a -50 és +50 közötti skálán az értékek már így jócskán mínuszban tartózkodnak.

A 2011 decemberi szigetelési hangulati index értéke -17,8 pont, ami az előző negyedévhez képest 6,1 pontos csökkenést jelent. Ennél csak 2010. I. negyedévében találkozhattunk alacsonyabb pontszámmal. Nagy kérdés, hogy a jelenlegi pesszimizmus tükrözödik-e majd a következő felmérés adataiban.

2011.12. hangulat index összetevői

Ahogy már az előzőekben is írtuk, gyakorlatilag eltűnt az optimista hozzállás 2012-t illetően. Az elmúlt fél évet tekintve az ország megítélése összesen 25 pontot (!) zuhant, ami egy 100-as skálán óriási mértékű esést jelent. Érdekes tanulság, hogy már a saját cégének jövőbeli várakozásait tekintve is túlsúlyba kerültek a negatív válaszok. Több válaszadó is megemlítette, hogy 2012 a túlélésről fog szólni, fejlődésben, növekedésben egyáltalán nem bíznak, már a jelenlegi nem túl magas szintek tartása is nagy szó lesz.

A 2012-es évre vonatkozó várakozásokat mutató 2011 decemberi szigetelési bizalmi index értéke -16,6 pont, ami összességében 11,5 pontos zuhanást jelent az előző negyedévhez képest. Ezek alapján talán nem túlzás azt állítani, hogy az előttünk álló év a fennmaradás szempontjából vízválasztó lesz a szigetelésben érdekelt cégek számára is.

2011.12. bizalmi index összetevői

Összefoglaló táblázat a szigetelési indexek alakulásáról

A korábbi felmérések eredményeiről az alábbi cikkekben olvashat:
2011. III. negyedév
2011. II. negyedév
2011. I. negyedév
2010. IV. negyedév
2010. III. negyedév
2010. II. negyedév
2010. I. negyedév
2009. IV. negyedév

A felmérésről
A mutatók célja, hogy negyedévenkénti rendszerességgel megmutassa, hogy a szigetelési ágazat hogyan látja aktuális helyzetét és milyen várakozásokkal tekint a következő 12 hónapra.

A kérdőívet magyarországi gyártóknak, forgalmazóknak illetve kivitelezőknek küldtük el. Az érintett cégek vezetői -50 és +50 pont között értékelhették az ország gazdaságát, az építőipar helyzetét. Szűkítve a kört, külön kellett értékelni a szigetelési ágazat és ezen belül saját cégük helyzetét.

BIZTOSÍTSA ÖN IS OTTHONÁT, VÁLLALKOZÁSÁT, MUNKÁJÁT A SZIGETELÉSINFO.HU PARTNEREKÉNT ÉS ISMERJE MEG KEDVEZMÉNYES AJÁNLATAINKAT!

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

A Hírek rovat támogatója az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.

« Vissza

Hirdetés

Szakmai cikkek:

Ismét változik az energetikai szabályozás 5. - közel nulla energiaigényű épületek

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet változásait bemutató cikksorozatunk utolsó részében az elkövetkezendő években tervezendő közel nulla energiaigényű épületek előírásait mutatjuk be.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 4. - meglévő épületek követelményei

 

A 2016. január 1.-től változó, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabályt bemutató cikksorozatunk 4. részében a meglévő épületek átalakítására, felújítására és bővítésére vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 3. - hatósági épületek előírásai

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. A jogszabályi változásokat bemutató cikksorozatunk 3. részében a hatóságok tulajdonában álló vagy hatóságok által használt épületekre vonatkozó előírásokat tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás 2. - magántulajdonú épületekre vonatkozó követelmények

 

2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló jogszabály. Cikksorozatunk 2. részében a magántulajdonban lévő és magán használatú épületekre vonatkozó követelményeket tekintjük át.

Tovább »

Ismét változik az energetikai szabályozás

 

A 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet szerint 2016. január 1.-től ismét változik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, mindenki által jól ismert 7/2006 TNM rendelet. Az új változat egyrészt definiálja a közel nulla energiaigényű épületek követelményeit, másrészt részletesen szabályozza a következő években használatba vételre kerülő épületek követelményeit a használat jellege, a használatba vétel időpontja illetve a beruházáshoz felhasznált források szerint.

Tovább »

2015 lesz az ideális szigetelési vastagságok éve

 

Beépített tetőtereknél a szigetelési vastagságok szabályozási rendszere hamarosan európai színvonalra emelkedik Magyarországon is, ennek következtében a tetőterekben alkalmazandó hőszigetelés vastagsága akár 8-10 cm-rel is növekedhet.

Tovább »

Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye

 

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie és az élhető belső környezet kialakításához a megfelelő akusztikai minőség is legalább olyan fontos szempont.

Tovább »

Ursa Air - hőszigetelt légcsatorna elemek

 

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra fejlesztette ki az URSA azokat az üveggyapot termékcsoportba tartozó speciális termékeket, melyek URSA AIR néven mostantól Magyarországon is elérhetőek.

Tovább »

Változások az épületek energetikai szabályozásában

 

Néhány nap múlva, április 6.-án életbe lépnek a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosításainak egyes részei, ám a lényeges változások 2015. jan. 1.-től ill. az azt követő 6 évben fokozatosan válnak hatályossá. Cikkünkben a rendelet főbb pontjait tekintjük át, különös tekintettel a hőtechnikai követelmények változására.

Tovább »

Nyílthézagos tetőburkolatok vízáteresztése

 

Az úgynevezett nyílthézagos tetőburkolatok használatánál alapvető kérdés a burkolatok felszínén illetve az alatta közlekedő víz kezelése. Egy TDK dolgozathoz készült kísérletsorozat ezt a problémakört járja körül és tesz javaslatokat a tervezők számára.

Tovább »